Recept na okurkový salát s broskvemi - letní salát, který se skvěle hodí k

Tento salát je neuvěřitelně univerzální. Téměř každou ingredienci můžete jednoduše vyměnit. Svěžest a kyselost tohoto salátu se skvěle hodí k téměř jakémukoli grilovanému masu: kuřeti, steaku, dokonce i k hamburgerům. Jednoduché grilované ryby, jako je pstruh, losos nebo mořské plody, se s touto chuťovou kombinací také skvěle doplňují.

Saláty jsou skvělým způsobem, jak oslavit sezónu, a v horkých letních dnech jsou obzvláště osvěžující. Tento salát s broskvemi a okurkami obsahuje jednoduchou sadu ingrediencí, které se navzájem zábavně doplňují.

Černý pepř a limetka v bazalkové zálivce dodávají tomuto pokrmu jas a vrstvu složitosti, díky čemuž je dokonale vyvážený mezi sladkou a slanou chutí.

Tento rychlý a snadný salát je vynikající sám o sobě, ale skvěle se hodí i k pikantním masům, kterým dodá chladivý a pikantní nádech, ať už se podává vedle čehokoli. Rychle pochopíte, proč tato nečekaná kombinace prostě funguje.

Jak krájet peckoviny

Nejprve ovoce podélně rozkrojte na polovinu a nakrájejte po celé délce pecky, přičemž jako vodítko použijte důlek. Každou polovinu rozkrojeného ovoce držte a otáčejte v opačných směrech.

U zralého ovoce by tento postup měl pomoci půlky snadno oddělit. Pokud tomu tak není, roztáhněte půlky od sebe rukama. Pokud máte broskve bez klků nebo broskve s volnou peckou, budete moci snadno odstranit pecku. V opačném případě ji vydlabejte lžící.

Letní broskvový a okurkový salát v misce se servírovací lžící. Vpravo je modré plátno a vlevo od mísy broskve, limetky a bazalka.

Nejlepší okurky do salátu

Anglické okurky jsou pro tento recept ideální, protože jsou téměř bez semínek a mají tenkou slupku. Někdy se setkáte s tím, že se anglické okurky prodávají zabalené v igelitu. Říká se jim také okurky bez semínek nebo okurky bez semínek.

Perské okurky se často prodávají jako mini okurky. Byly by dobrou náhradou za anglické okurky, avšak vzhledem k velikosti byste na jednu anglickou okurku potřebovali 2 až 3 perské okurky. U obou odrůd je nemusíte loupat, protože obě mají tenkou slupku.

Pokud máte náhodou obyčejné okurky na krájení a chtěli byste je použít, stačí oloupat slupku, rozkrojit je napůl a vydlabat semínka, aby salát nerozmočila. Poté je můžete nakrájet na kousky.

Obměny a náhrady okurkového broskvového salátu

Tento salát je neuvěřitelně univerzální. Téměř každou ingredienci můžete jednoduše vyměnit. Jde jen o to, aby vás to bavilo!

Detailní záběr na mísu s broskvovým a okurkovým salátem.

Můžete si okurkový broskvový salát připravit předem?

Pokud ho potřebujete připravit dopředu, připravte si dresink a okurky (ale ne broskve) a skladujte je odděleně. Se zálivkou počkejte až těsně před podáváním salátu. Tento salát si nejlépe vychutnáte ihned, protože časem broskve zoxidují a zhnědnou a okurky uvolní vodu, čímž se zředí aromatický dresink.

Co podávat k letnímu salátu

Svěžest a kyselost tohoto salátu se dobře hodí k téměř jakémukoli grilovanému masu: kuřeti, steaku, dokonce i k hamburgerům! Tuto chuťovou kombinaci doplní i jednoduše grilované ryby, jako je pstruh nebo losos, či mořské plody.

Tento salát opravdu nepotřebuje přílohu a je ideální i jako samostatná odpolední svačina nebo lehký oběd.

Vidlička broskvového a okurkového salátu s bazalkovou zálivkou s černým pepřem nad talířem se salátem a vedle něj plátky chleba.

Další letní saláty

Ingredience

Na salát:

  • 1 anglická okurka nakrájená na 2.5 cm kousky
  • 2 čerstvé broskve nakrájené na 2.5 cm kousky

Na zálivku:

  • 2 lžíce avokádového nebo olivového oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • Kůra z 1 limetky
  • 1 polévková lžíce medu
  • 4 velké listy čerstvé bazalky a další na ozdobu
  • 1/8 čajové lžičky košer soli nebo podle chuti
  • 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře nebo podle chuti

Postup

  1. Připravte zeleninu: Vložte nakrájené broskve a okurky do velké mísy.Letní broskvový a okurkový salát se míchá lžící.
  2. Připravte zálivku: V míse nebo v mini kuchyňském robotu či mixéru smíchejte olej, ocet, limetkovou kůru a šťávu, med, bazalku, sůl a pepř. Pulzujte, dokud nebude bazalka jemně nasekaná a zálivka zcela emulgovaná.Kuchyňský robot s černým pepřem a bazalkovou zálivkou na přípravu zdravého letního broskvového a okurkového salátu.Ingredience na bazalkovou zálivku s černým pepřem se sypou do mísy kuchyňského robotu.
  3. Ozdobte zeleninu: Směs broskví a okurek přelijte zálivkou. Promíchejte, aby se rovnoměrně obalil.Ruce držící lžíci a míchající nakrájené okurky a broskve na osvěžující letní salát z broskví a okurek.Mísa kuchyňského robotu s bazalkovou zálivkou s černým pepřem se přelévá do mísy s nakrájenými okurkami a broskvemi.
  4. Podávejte: Přendejte na talíř, ozdobte natrhanými lístky bazalky a ihned podávejte.Talíř s broskvovým a okurkovým salátem, na kterém se hromadí zálivka z černého pepře a bazalky.