Jak připravit salát z oholené zeleniny

Shaved saláty začínají syrovou zeleninou, kterou nakrájíte na papírově tenké plátky a promícháte s aromatickou zálivkou. Nejlépe se připravují ze zeleniny, která je dostatečně pevná, aby se dala krájet na velmi tenké plátky, a přesto po zálivce dobře drží (žádné rozmočené saláty nejsou povoleny!). Na jaře je jasnou volbou chřest. Cuketa je ideální pro léto. Kořenová zelenina, jako jsou kedlubny, ředkvičky, mrkev, celer a fenykl, se hodí kdykoli během roku.

Moje máma, která u nás doma vařila, vždycky uměla dobře vařit zeleninu. Její repertoár byl ale omezený, skládal se z dušené zeleniny přelité máslem, zelených salátů se zálivkou, kterou připravovala z balíčku italského dresinku Good Seasons, a pečených brambor.

Nejlepší způsob přípravy zeleninového salátu

Dnes se způsoby přípravy zeleniny rozšířily daleko za hranice toho, co jsem jedla já, když jsem vyrůstala. Jedním z mých nejoblíbenějších způsobů, jak dát zelenině lásku, kterou si zaslouží, jsou jednoduché hoblinkové saláty.

V tomto receptu používám na tenké plátky nakrájenou mrkev, fenykl, ředkvičky a chřest, pak zeleninu hodím do lehké citrusové medové zálivky a na závěr ji posypu trochou parmazánu. Výsledkem je svěží a křupavý salát, který se skvěle hodí jako lehké hlavní jídlo nebo zdravá příloha.

Pokud nemáte některou z uvedených druhů zeleniny, prostě ji vyměňte za jinou. Tento salát je neuvěřitelně flexibilní!

Co je to salát z oholené zeleniny?

Shaved saláty začínají syrovou zeleninou, kterou nakrájíte na papírově tenké plátky a promícháte s aromatickou zálivkou. Obvykle se spoléhám na svou japonskou mandolínu, se kterou je krájení zeleniny rychlé.

Tato mandolína Benriner je cenově docela dostupná a dobře mi slouží už více než 20 let. Můžete také použít ostrý kuchařský nůž nebo kuchyňský robot vybavený krájecí čepelí, i když plátky nemusí být tak úhledné a rovnoměrné jako s mandolínou.

Jakmile je zelenina nakrájená, zbývá už jen dobrý dresink a libovolné ozdoby, které máte rádi. Do tohoto typu salátu se dobře hodí různé bylinky, například máta, pažitka, bazalka a petržel, dále ořechy, semínka a rozdrobené měkké nebo hoblinky tvrdých sýrů.

Jarní salát z tenkých plátků mrkve, ředkviček, fenyklu a chřestu.

Která zelenina se nejlépe hodí do hoblinkových salátů?

Na holených salátech je přitažlivé to, že se hodí kdykoli během roku, podle toho, co je zrovna v sezóně. Nejlépe se připravují ze zeleniny, která je dostatečně pevná, aby se dala krájet na velmi tenké plátky, a přesto po úpravě dobře drží (žádné rozmočené saláty nejsou povoleny!).

Na jaře je jasnou volbou chřest. Cuketa je ideální pro léto. Kořenová zelenina, jako jsou kedlubny, ředkvičky, mrkev, celer a fenykl, se hodí kdykoli během roku. Dokonce i syrová červená řepa a zimní dýně se hodí, pokud jsou oholeny dostatečně na tenko.

Nejlepší zálivka na salát z oholené zeleniny

Stejně jako každý zelený salát je i saláty z oholené zeleniny ideální zálivkou připravit v době blízké době, kdy je plánujete podávat. Prospěje jim zálivka s dostatkem kyselin.

Můžete to udělat jednoduše a přidat štědře vymačkaný citron a olivový olej, nebo si připravit zálivku z citrusových plodů nebo octa, která dodá kyselost. Začněte tím, že do mísy nasypete všechnu nakrájenou zeleninu, přidáte zálivku - použijete jí méně, než si myslíte, že budete potřebovat - a dobře promícháte.

Ochutnejte a podle potřeby přidejte další dresink, sůl, pepř nebo bylinky. Oholené saláty podávám raději na talíři nebo talířku než v míse, aby opravdu vynikly ty zářivé barvy.

Svěží jednoduchý jarní salát s mrkví, ředkvičkou, fenyklem a chřestem

Návrhy a náhrady

Varianty tohoto hoblinkového salátu jsou doslova nekonečné. Zde je několik návrhů:

Příprava tohoto zeleninového salátu předem

Na tomto a mnoha dalších hoblinkových salátech je příjemné, že si můžete velkou část práce udělat dopředu.

Oholte všechnu zeleninu a nasypte ji do mísy. Nasekejte mátu. Obojí přikryjte a uložte do chladničky. Dresink ušlehejte a dejte stranou. Těsně před podáváním vše promíchejte, přidejte oholený parmazán a nakonec posypte nasekanými vlašskými ořechy.

Proměňte tento zeleninový salát ve večeři!

Tento salát je na lehčí straně, ale přidáním jídla bohatého na bílkoviny ho lze snadno proměnit v oběd nebo večeři, která je středem talíře. Ugrilujte nebo upečte kuřecí prsa, uvařte vejce natvrdo a rozkrojte je napůl nebo uvařte lehce ochucený kus ryby, například lososa, a máte opravdu výživnou večeři.

Zbytky jídla si můžete zabalit a druhý den si je vzít do práce na oběd. Salát sice nebude tak křupavý, jako když je čerstvě připravený, ale i tak bude dostatečně chutný.

Další zeleninové saláty

Ingredience

Na salát:

  • 224 gramů (asi 10 středně velkých) chřestových výhonků, dřevnaté konce odlomené
  • 2 střední mrkve
  • 1/2 velké cibule fenyklu
  • 6 ředkviček

Na dresink:

  • 1 polévková lžíce plus 1 lžička citronové šťávy
  • Kůra z 1/2 citronu
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • 1/2 čajové lžičky košer soli
  • 59 mililitrů nahrubo nasekané čerstvé máty

Na ozdobu:

  • 56 gramů parmazánu
  • 78 mililitrů nasekaných vlašských ořechů

Metoda

  1. Zeleninu oholte: Nakrájejte zeleninu na velmi tenké plátky pomocí japonské mandolíny (chřest a mrkev se snažte nakrájet na delší šikmé plátky). Případně použijte kuchařský nůž nebo je nakrájejte v kuchyňském robotu vybaveném krájecím nožem. Naskládejte je do velké mísy.jak nakrájet zeleninu na tenké plátky pomocí mandolíny
  2. Připravte zálivku: V malé misce vyšlehejte citronovou šťávu, kůru, olivový olej, med a sůl.recept na citrusový medový dresink
  3. Salát oblékněte: Těsně před podáváním přidejte mátu a zálivku (po troškách). Pomocí škrabky na zeleninu oholte do salátu asi 20 tenkých hoblinek parmazánu. Znovu promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a zálivku. Zelenina má být lehce obalená, ne plavající.nakrájené na plátky, ředkvičky, mrkev, chřest, fenykl a hoblinky parmazánu
  4. Podávejte: Přendejte na velký talíř. Navrch rozsypte vlašské ořechy. Ihned podávejte.