Recepty na francouzské tousty s vaječným koňakem

Francouzské tousty s vaječným koňakem jsou jednoduchým způsobem přípravy klasických francouzských toustů. Chléb se přes noc namočí, aby nasál vaječný likér. Toasty se pak smaží na velké pánvi nebo roštu na středním ohni. Recept vyžaduje 1 bochník křupavého chleba venkovského typu, nakrájený na plátky silné 2,54 cm.

Jednou z největších debat mezi mými přáteli během svátků je vaječný koňak. Je to ta nejlepší věc vůbec, nebo jedna z nejhorších věcí v sezóně?

Přikláním se na stranu "nejlepší věci vůbec", ale vaječný koňak nemohu pít příliš mnoho sám o sobě, protože je sám o sobě na můj vkus příliš sytý.

Mohu si však dát nekonečné množství věcí připravených z vaječného likéru, jako je například tento francouzský toast s vaječným likérem!

Francouzské tousty s vaječným likérem přendáme na mřížku

Jak připravit francouzské tousty s vaječným koňakem

Klasické francouzské toasty se připravují poměrně snadno a stejně snadné jsou i francouzské toasty s vaječným likérem. Stačí vyměnit mléko za vaječný koňak.

Tohle také vyhovuje mému smyslu pro šetrnost, protože mám obvykle v lednici karton vaječného koňaku z dovolené, který nemůžu vypít dost rychle.

Do těsta ráda přidávám kapku rumu, aby získalo ten pravý nádech vaječného koňaku, ale pokud alkohol nepijete, klidně ho vynechejte. Nebo můžete místo samotného rumu přidat trochu rumového extraktu.

Francouzské tousty s vaječným koňakem namáčíme do chleba

Chléb dělá vše jinak

Mám ráda francouzské tousty s vaječným koňakem připravované s vydatným venkovským chlebem. Koupím si bochník kváskového batardu a nechám ho den nebo dva ležet na lince, aby se vysušil (to pomáhá chlebu absorbovat více vaječného likéru!). Pak ho nakrájím na plátky silné asi 2.5 cm, namočím do těsta a usmažím.

Starší chléb má také tendenci vést k tomu, že má nakonec trochu žvýkavější strukturu, takže je to skvělý způsob, jak zužitkovat jakýkoli zbytek chleba.

Pokud však máte rádi toasty s měkčím krémovým vnitřkem, zkuste si koupit bochník texaského toastu, což je měkký a extra silně nakrájený bílý chléb, nebo si vybraný chléb namočte přes noc.

Francouzský toust s vaječným likérem

Noční francouzský toast

Noční francouzský toast vám umožní udělat většinu přípravných prací večer předem. Stačí nechat chléb přes noc namočený v těstě (v zapékací misce, přikrytý fólií) a pak toasty usmažit. Chléb není třeba nechávat předem vyschnout (i když tímto způsobem můžete použít zbytky chleba), protože díky nočnímu namáčení se chléb uvnitř více podobá krému.

Při manipulaci s ním však buďte opatrní: čím déle je chléb namočený, tím je křehčí.

Udržujte francouzské tousty teplé až do servírování!

Než začnete smažit, předehřejte troubu na 121 °C , na plech položte drátěnou mřížku a tu vložte do trouby. Jakmile budete francouzské tousty připravovat, přeneste je na mřížku, aby byl první kousek francouzského toustu s vaječným koňakem stejně teplý a čerstvý jako ten poslední.

Recept na francouzské tousty s vaječným koňakem

Další recepty na francouzské tousty!

Složení

  • 1 bochník křupavého venkovského chleba, nakrájený na plátky silné 2.5 cm
  • 355 mililitrů vaječného koňaku, koupeného v obchodě nebo domácího
  • 2 lžíce tmavého rumu (nepovinné, lze vynechat nebo použít 2 lžičky rumového extraktu)
  • 4 velká vejce
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 až 4 lžíce nesoleného másla
  • Šlehačka a javorový sirup, na podávání

Postup

  1. Chléb nakrájejte na plátky: Chléb nakrájejte na plátky (pokud je to nutné) a dejte stranou, aby trochu oschl. Může to být 15 minut, když připravujete těsto, nebo až 48 hodin na pracovní desce.Francouzské tousty s vaječným koňakem nakrájejte na plátky chleba
  2. Zahřejte troubu: Jakmile jste připraveni na přípravu toastů, umístěte kovovou drátěnou mřížku do plechu s okrajem. Vložte jej do trouby a zapněte troubu na 121 °C .
  3. Připravte těsto: Ve velké míse smíchejte vaječný koňak, rum (pokud používáte), vejce, skořici, muškátový oříšek a vanilku. Šlehejte, dokud nebude mít stejnoměrnou barvu. Do těsta namočte dva nebo tři kousky chleba a obracejte je, aby byly pokryty obě strany.Francouzské tousty s vaječným koňakem namáčíme do chlebaRecept na francouzské tousty s vaječným koňakem Smíchejte ingredience na těsto.
  4. Usmažte toasty: Na velké pánvi nebo na roštu rozehřejte 1 lžíci másla na střední teplotu. Jakmile se máslo rozpustí, přesuňte namočený chléb z mísy (nebo pečicí pánve) pomocí kleští nebo prstů a nechte z chleba odkapat přebytečné těsto. Pokud jste nechali toasty namočené přes noc, buďte opatrní, protože chléb bude křehčí. Toasty smažte 2 až 3 minuty nebo dokud chléb nezíská zlatavou barvu. Obraťte toasty pomocí špachtle a pokračujte ve smažení další 2 až 3 minuty, dokud nejsou obě strany stejně hnědé. Zatímco se toasty pečou, vložte do mísy další plátky, aby nasákly těsto.Recept na francouzský toast s vaječným koňakem opečeme toastyRecept na francouzské tousty s vaječným koňakem rozehřejeme máslo
  5. Toasty udržujte v teple: Hotové toasty přesuňte na drátěný rošt v troubě a opakujte se zbývajícím chlebem, nejprve namočte a pak opečte. Ihned podávejte s javorovým sirupem nebo šlehačkou.Francouzské tousty s vaječným likérem přendáme na mřížku